Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Naponta 27 ezer fát húzunk le a WC-n

Napi 27 ezer fát húzunk le a WC-n

A National Geographic cikke szerint világszerte naponta körülbelül 270 ezer fa végzi hulladékként; ennek a mennyiségnek körülbelül a 10%-át pedig a toalettpapírok adják. Mindez azt jelenti, hogy minden nap 27 ezer fát húzunk le a WC-n! A világszinten növekedő népesség és a nyugati típusú jólét általános terjedése ráadásul tovább növeli a WC papír fogyasztást, így évről-évre több fa fejezi be életét szemétként.

A faültetés nem old meg minden problémát

A megnövekedett keresletet világszerte megsínylik az erdők és erre sajnos az erdősítés önmagában nem elegendő megoldás. A már említett cikk szerint ugyanis a faültetés sokszor a meglévő, természetes növényzet kárára történik, így pedig az élővilág egésze a kárvallottja lesz az új fák ültetésének. Egy új erdő telepítésénél ráadásul hatalmas mennyiségű rovarirtót és vizet használnak el.

Az újrafelhasználás megoldás lehet

A Worldwatch Institute jelentése szerint az újrafelhasználás megoldást jelenthet a problémára és erre a gyártók is elkezdtek rájönni. Alapanyag pedig lehet bőven, mivel az amerikai hulladéklerakók 35-40%-a használt papírral van tele. Ennek a mennyiségnek a felhasználása és a fogyasztói ismeretek bővítése csökkentheti valamelyest a fák kivágását a jelentés szerint. 

Éljen a bambusz! 

Ugyan az eredeti cikk nem tér ki rá, mi úgy gondoljuk, hogy a bambuszból készült toalettpapír is hatékony megoldást jelenthet erre a problémára. Miért? Mert a bambusznak számtalan olyan tulajdonsága van, amely kiváló alapanyaggá teszi a hagyományos papírokhoz képest. Sőt, a bambusz toalettpapír előállítása a Cheeky Panda adatai szerint jóval kevesebb széndioxid kibocsátással jár még az újrafelhasznált toalettpapírénál is. A bambusz ráadásul átlagosan harmincszor gyorsabban nő, harminc százalékkal több oxigént termel, miközben harmincöt százalékkal több széndioxidot köt meg a fákhoz képest.

A bambusz előnyeiről még többet megtudhatsz a Mitől különleges a bambusz? című posztunkból! 

Posztunk megírásához a National Geographic cikkét vettük alapul.

Tartalomhoz tartozó címkék: környezetvédelem tudástár