Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mitől különleges a bambusz?

A bambusz sokoldalú növény, amelynek számtalan felhasználási területe van. Sokáig főként állványozáshoz és házak alapanyagaként használták, ám az utóbbi időkben már fenntartható papírtermékek, csomagolások és textilfélék is készülnek belőle.

Miért fenntarthatóbb a bambusz a fánál?

Azért, mert a bambusz az egyik leggyorsabban növekedő növény a világon. Egyes fajtái akár 91 centimétert is nőhetnek egyetlen nap alatt. A bambusz ráadásul nem csak gyorsabban nő a fánál, hanem fajtától függően 3-7 évente aratható, akár 100 éven keresztül.

Ezen tulajdonságainak köszönhetően a bambusz több széndioxidot köt meg, mint egy fa. Hogyan? A növények fiatalkorukban intenzívebben vesznek fel CO2-t, mint a korosabb példányok. Épp ezért a gondozott (azaz rendszeresen aratott) bambuszültetvényeken csakis fiatalabb életfázisban lévő növények találhatók, ezért egy ilyen állomány tartósan több káros széndioxidot köt meg, mint a hasonló méretű faültetvény.

Mitől környezettudatos a bambusz?

A bambusz sok helyen szabadon nő, aratás után saját tövéről újrahajt. Van azonban egy még különlegesebb tulajdonsága is: természetesen antimikrobiális, azaz ellenálló a baktériumokkal, gombákkal (ideértve a penészgombákat is) és vírusokkal szemben. Épp ezért trágyázásra és növényvédőkre nincs szüksége, ezzel pedig már önmagában környezettudatos alapanyagnak minősül.

A végtermék környezettudatossága azonban természetesen nagyban függ a gyártási folyamatoktól is. Több olyan bambuszból készült áru van ugyanis, amely környezetterhelő technológiával kerül előállításra, avagy kevésbé környezetbarát anyagot (például ragasztót) tartalmaz.  

A Bamboo Embassy figyel a környezetre!

Az általunk forgalmazott termékek minden esetben ellenőrzött forrásból származnak, nem tartalmaznak durva kémiai anyagokat és biológiailag teljesen lebomlóak. Így a Bamboo Embassyn árult termékeket nyugodtan ajánljuk még a legkörnyezettudatosabb fogyasztóknak is! 

Posztunk megírásához a Nemzetközi Bambusz és Rattan Szövetségének (International Bamboo and Rattan Organisation) anyagait használtuk fel.

Tartalomhoz tartozó címkék: bambusz tudástár