Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hagyományos, újrahasznosított, bambusz - melyiket válasszam?

Melyik toalettpapírt válasszam?

Hagyományos, újrahasznosított és bambusz - erről a három nagy csoportról beszélhetünk a toalettpapírok esetében. Melyik ezek közül a legtudatosabb választás? Attól függ, hogy pontosan mit keres az ember, mivel mindegyik mellett szólhatnak érvek. Környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból azonban mindenképp a bambusz a jó választás, feltéve, hogy jó márka mellett tesszük le a voksunkat. 

Melyik toalettpapír alapanyag a legjobb?

Két fontos dologban térnek el a különböző WC-papírok: alapanyagban és feldolgozásban. Mindkettő fontos környezetvédelmi szempontból. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott alapanyag előállítása mennyire terheli meg a környezetet. A hagyományos toalettpapírok készítéséhez élő fát vágnak ki, amit sok esetben direkt erre a célra ültettek saját erdészetben. Az újrafelhasznált toalettpapír esetében - ahogy neve is mutatja - papírt használnak fel. Az, hogy pontosan hány százalék újrafelhasznált papírból készül egy ilyen toalettpapír 40-100% között változhat. Bambusz esetén ezt a kiváló tulajdonságokkal rendelkező növényt használják, ami gyorsabban nő a fánál, nem igényel trágyázást és növényvédőket, ami miatt már önmagában is igen környezetbarát megoldás. (Erről többet megtudhatsz a Mitől különleges a bambusz? című posztunkból.) Ebből a szempontból az újrafelhasznált, vagy a bambusz a jó választás.

Sokat számít a papír feldolgozása is!

Ahogy említettük, a másik fontos kérdés a feldolgozás. A fa rostjaiból először pép készül, amiből aztán különböző kémiai anyagok, fehérítők segítségével készül el a papír. Ezek az anyagok jellemzően kifejezetten kárósítják a környezetet. Az előállítás az újrafelhasznált papír esetében sem túl környezetkímélő: a már meglévő papírból először újra pépet kell gyártani és csak innen indulhat meg az igazi újrahasznosítás. Ezekben a folyamatokban szintén komoly szerepet kapnak a különböző kemikáliák. Ilyen anyagokat sokszor a bambusz toalettpapírok előállítói is használnak, ám ez nem szükségszerű. Az általunk forgalmazott The Cheeky Panda termékek készítésénél például nem használnak sem káros vegyszereket, sem fehérítőket. Azaz a bambusz - ha megfelelő módon dolgozzák fel - a legkörnyezetkímélőbb alapanyag lehet! Általánosságban ráadásul az is elmondható, hogy minél környezetkímélőbb egy termék, annál környezettudatosabb a csomagolása is. Nem véletlen, hogy a hagyományos toalettpapírok jellemzően műanyag csomagolásban érkeznek, míg a bambusz termékek környezetbarát csomagolásban, vagy csomagolásmentes verziókban is elérhetők.

Mi a helyzet a toalettpapír minőségével? 

A toalettpapír esetében persze az egyik legfontosabb kérdés a minőség és a puhaság. A környezettudatos megoldások szerencsére ebből a szempontból is kiválóak. A bambuszból készült papírok minősége megegyezik a felsőkategóriás faalapú papírokéval, míg a kizárólag újrahasznosított papírok jellemzően elmaradnak ettől. Hasonló a helyzet az erősséggel: általánosságban a hagyományos, háromrétegű papírok és a bambusz megoldások a legellenállóbbak. 

Mindezeket egybevetve a bambusz toalettpapír nem pusztán az eltökélt környezetvédők, de az igazán prémium termékekre vágyók elvárásait is kielégíti.

Posztunk megírásához a Better Meets Reality anyagait is felhasználtuk. 

Tartalomhoz tartozó címkék: toalettpapír tudástár