Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért épp a bambusz?

A bambusz egy igazán különleges fűféle, melynek ezerhatszáz különböző fajtája közül ismerünk olyat, ami 35 méteres magasságot és 30 centiméteres törzsátmérőt érhet el, vagy amely akár 91 centimétert is képes növekedni egyetlen nap alatt. A bambusz gyökérrendszere kiválóan megköti a földréteget, melyről aratás után rögtön továbbnövekszik, viszonylag kis vízigénye van és természetesen ellenáll valamennyi kórokozónak, így nem igényli sem az újraültetést, sem a trágyázást, sem pedig növényvédő szerek használatát. Ezen túlmenően a bambusz fejlődése során átlagosan 35%-al több széndioxidot köt meg és 30%-al több oxigént termel, mint a fák.

A bambusz 30x  gyorsabban nő a fánál   A bambusz 35%-kal több szédioxidot köt meg a fánál   A bambusz 30%-kal több oxigént termel a fánál

Noha alapanyagként évezredek óta használják, az utóbbi időben a környezettudatos gyártók és vásárlók körében világszerte a figyelem középpontjába kezd kerülni ez a különleges növény. Bambuszból több mint ezer féle termék állítható elő (pl.: háztartási és nyomdai papírtermékek, textilipari termékek, építőanyagok, bútorok, fürdőszobai és konyhai eszközök, élelmiszerek, stb), kimagasló minőségben helyettesítve a fát, a műanyagot, vagy akár a fémet is.

A környezetbarát tulajdonságokon túlmenően a bambusznak különleges szerepe lehet az elmaradottabb országok felzárkózásában is, így összességében legalább hét területen közvetlenül kapcsolódik az ENSZ által kitűzött Fenntartható Fejlődési Célokhoz (UN Sustainable Development Goals).  

Tartalomhoz tartozó címkék: bambusz