Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi az a B Corp tanúsítvány és miért olyan fontos? Elmondjuk!

Egy vállalkozás sikerességét legtöbbször pénzügyi eredményeivel mérik, ám ennek a "módszernek" van egy komoly hiányossága. Az értékelés teljes egészében figyelmen kívül hagyja a cég társadalomra és környezetre gyakorolt hatását. Épp ezért próbálja meg újradefiniálni az üzleti siker fogalmát a 2006-ban indult „B Lab”. Az amerikai nonprofit szervezet kidolgozott egy független értékelési rendszert, hogy ezzel segítsék a fenntartható gazdaság megteremtését. Ha egy cég megfelel ezen a szigorú feltételrendszernek, akkor megszerezheti a rangos B Corporation tanúsítványt.

Az összetett tanúsítási folyamat egyedülálló módon túlmutat egy termék, vagy szolgáltatás vizsgálatán, az az adott vállalat teljes társadalmi és környezeti teljesítményét méri: figyelemmel van arra, hogy a szervezet működése és üzleti modellje miként hat a tágabb közösségre, az ügyfelekre, a munkavállalókra, a környezetre és mindennek érdekében milyen jogi garanciákat építenek be irányítási folyamataikba. Ennek keretében kiértékelik többek között: 

  • az adott társaság által előállított termékeket és szolgáltatásokat,
  • a beszállítói kapcsolatokat,
  • a jótékonysági gyakorlatokat,
  • a felhasznált alapanyagok és előállítási folyamatok környezetterhelését,
  • a munkavállalók megfelelő díjazását és egészségvédelmét,
  • a társaság irányításában történő szerepvállalás lehetőségét,
  • a társaság jogilag és pénzügyileg is átlátható működését.

A B Corp tanúsítvány tehát mindezek alapján transzparens módon igazolja, hogy az adott vállalkozás komplex és kiemelt módon vállal felelősséget mind a környezetért, mind pedig a társadalomért.

B Corp tanúsítvánnyal rendelkező társaságok az elmúlt másfél évtized alatt globális mozgalommá váltak és közösen dolgoznak (a pénzügyi eredmények elérésén túl) a méltósággal és céllal járó, jó minőségű munkahelyek létrehozásán, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésén, az egészségesebb környezet, valamint az erősebb közösségek megteremtésén.

Jelenleg közel 3500 B Corp tanúsítvánnyal rendelkező társaság működik 150 iparágban 71 országban.

Tartalomhoz tartozó címkék: környezetvédelem tudástár