Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

CO2 kompenzálás és munkahelyteremtés - bambusz ültetéssel

Miért is szükséges?

Csaknem minden tevékenységünkkel üvegházhatású széndioxidot termelünk: utazással, ételek előállításával, szállítással, lakásunk fűtésével, tévézéssel, ruhák vásárlásával, stb. Az évi 35 milliárd tonna (azaz fejenként átlagosan kb 4 tonna!) kibocsátott CO2 okozza a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését, azaz globális felmelegedést, ami rendkívüli és lassan visszafordíthatatlan veszélyt jelent a bolygó teljes élővilágára.
 
A globális felmelegedés elleni küzdelem alapvető lépése lenne a széndioxid-kibocsátás lehető legnagyobb mértékű csökkentése. A kibocsátott CO2 mennyiségének csökkentése mellett azonban legalább olyan fontos a kibocsátott mennyiség megkötése, mely az intenzív erdőirtás miatt a növekvő kibocsátás ellenére egyre csekélyebb mértékben tud csak megvalósulni. 
 
A bambusz is tulajdonképpen egy olyan tároló, amely felhalmozza és tárolja a mindennapi tevékenységeink által kibocsátott CO2-ot, ezáltal minél több bambuszt ültetünk, annál több káros anyagot tudunk megkötni vele. A bambusz ültetésével tehát közvetlenül és tevőlegesen járulhatunk hozzá a CO2 megkötéséhez és a globális felmelegedés elleni küzdelemhez.
 
A bambusz különösen gyors növekedése – fajtától függően akár 91-121 centiméterre is megnőhet naponta – nagyon hatékony megoldást jelent a CO2 kompenzálására. Ráadásul a bambusz fajtól függően akár 120 évig is élhet és a növények aratás után új hajtásokat hoznak, amellyel további kibocsátott CO2 mennyiséget kötnek meg. A szén-dioxid-kibocsátás kompenzálása a bambusz révén tehát nagyon klassz és tényleg hatékony megoldás!

Hogyan kompenzálhatom a CO2 kibocsátásomat?

A Bamboo Embassy is erre kérdésre kereste a választ, amikor együttműködésre lépett  a Bamboo Village Uganda-val. A Bamboo Village Uganda egyfelől bambusz ültetésével és termesztésével az üvegházhatást okozó CO2 kompenzálásban segít, másfelől hosszú távon munkahelyeket is teremt, nemcsak az ültetéssel, hanem a bambusz betakarítása után ezen kiváló alapanyag feldolgozásával.

A Bamboo Village Uganda bambuszfarmján minden négyzetméternyi bambusz átlagosan 267,2 kiló CO2-ot képes megkötni. Mindössze 4 négyzetméterrel tehát több mint egy tonna széndioxid kompenzálható. A honlapunkon megtalálható „bambuszültetés csomagok” megvásárlásával Te is kompenzálhatod CO2 kibocsátásodat!

Ha kiszámolnád saját utazásaid karbon-lábnyomát, megteheted itt.

Tartalomhoz tartozó címkék: bambusz környezetvédelem